Bečki novogodišnji koncert i valcer “Na lepom plavom Dunavu”

Bliži se Nova godina i novogodišnja euforija uzela je maha na ulicama, u prodavnicama, saobraćaju. Svi se pripremaju za najluđu noć. Ali ono što je mnogim ljudima asocijacija na Novu godinu ne dešava se te noći već dan posle, 1. januara.

A to je Bečki novogodišnji koncert.

Bečki novogodišnji koncert tradicionalno se održava svake godine u Beču 1. januara. Ovaj koncert prenosi se u četrdesetak zemalja širom sveta i ima oko milijardu gledalaca.

Koncert se izvodi u zlatnoj sali Bečkog muzičkog društva, Muzikferajna  (Wiener Musikverein), i izvodi ga orkestar Bečike filharmonije. Na repertoaru su uglavnom dela kompozitora iz porodice Štraus – Johana Štrausa mlađeg i starijeg, kao i Eduarda i Jozefa, ali i kompozicije drugih autora, veselog i igračkog karaktera, uglavnom polke, valceri, mazurke.

Koncert obično počinje oko podneva, a u novije vreme oko 11:15 h. Prvi deo programa obuhvata oko 12 kompozicija, uglavnom dela porodice Štraus. U drugom delu programa orkestru se pridrušuju baletski parovi iz Baleta Bečke državne opere i Bečke narodne opere. Na kraju koncerta obično postoje tri bisa. Prvi bis je polka po izboru dirigenta, a drugi je čuveni valcer Na Lepom plavom Dunavu Johana Štrausa mladjeg.

Valcer je igra u tročetvrtinskom taktu sa jakim akcentom na prvoj dobi. Sama reč valcer potiče od nemačkog walzen sto znaci kotrljati, okretati, kliziti. Izvori valcera su u plesovima austrijskih seljaka. Nastao je u alpskim regijama Austrije i u bečkim četrvrtima jos u 17. veku. U 18. veku masovno je prihvaćen od strane austrijskog plemstva. U početku je bio moralno kritikovan zbog prisnog dodira i brzih okreta. Danas je valcer ljupka i elegantna igra, sa mnoštvom okreta,  a igrači klize po podijumu graziozno, bez ikakvog napora.
Treći bis je čuveni Radecki marš. Prilikom izvođenja ove kompozicije dirigent se okreće ka publici, a publika oduševljeno pljeska u ritmu muzike.

Prvi Bečki koncert izveden je 1. januara 1939. godine i njime je dirigovao Klemens Kraus. Mnogi  poznati dirigenti  dirigovali su ovaj koncert – Lorin Mazel, Herbert von Karajan, Rikardo Muti, Zubin Mehta, Seiđi Ozava, Klaudio Abado, Danijel Barenbojm, samo su neka od najpoznatijih imena.

Mnoge od kompozicija sa Bečkog novogodišnjeg koncerta  imaju i Wonder strings na svom repertoaru. Osim čuvenog valcera Na lepom plavom Dunavu, tu su i valceri Bečka krv, priče iz Bečke šume, Radecki marš, Trič trač polka i mnoge druge. Pogledajte naš repertoar! www.wonderstrings.com

Ostaje mi još da vam poželim srećnu Novu godinu i novogodišnje praznike, i mnogo dobre muzike u vašim zivotima. Naoružajte se ruskom salatom, okupite porodicu i uživajte u Bečkom novogodišnjem koncertu.

Srećna Nova godina!