Najlepši lagani stavovi klavirskih koncerata

Moj današnji izbor obuhvata lagane stavove najpoznatijih klavirskih koncerata i namenjen je svim romantičnim dušama koje se ne stide da priznaju da su takve. A možda izvučemo i neku emociju od onih drugih.

1.W. A. Mozart
Klavirski koncert br. 21. C dur -Andante

Ovaj poznati Andante izdvajam zbog svoje ljupkosti i gracioznosti. Prelepu sanjarsku temu donose prve violine pod sordinama a prate ih druge violine i viole u triolama i čela i basovi u picikato arpeđima. U središnjem delu ovu temu preuzima solo klavir u molu a u završnom delu se opet javlja ali u novom tonalitetu.


2.F. Chopin
Klavirski koncert br. 2. f mol -Larghetto

Svoj drugi klavirski concert Šopen je napisao u vreme kada jos uvek nije završio školovanje. Imao je oko 20- tak godina. Šopen je kasnije priznao da je drugi stav ovog koncerta bio inspirisan njegovom strašću prema mladoj pevačici sa varšavskog konzervatorijuma u koju je bio zaljubljen šest meseci a da nikada o tome nije pričao.

Ovaj stav je pod uticajem italijanske opere i Belinijevog i Rosinijevog belkanta. Smenjuju se čeznutljiva i nežna melodija sa strasnim delovima nad tremolom gudača. Ova muzika otkriva spektar tananih osećanja i ima gotovo erotičan naboj.

3.S. Rachmaninoff
Klavirski koncert br .2. c mol – Adagio Sostenuto

U jednom delu svog života Rahmanjinov je patio od depresije koja je trajala nekoliko godina. Ovaj koncert predstavlja njegov oporavak od depresije i stvaralačke krize. Posvećen je je Nikolai Dahl-u, psihijatru koji mu je pomogao da prebrodi krizu.

Stav pocinje sporim akordima u gudačima u pijanu koji moduliraju od osnovnog c mola do E dura. Klavir ulazi sa temom koja je u arpeđu a kasnije je donose flauta, klarinet i druge grupe instrumenata da bi se stav završio sa temom u solo instrumentu.

Jedan od najlepših stavova ikada napisanih u muzičkoj literaturi. Prefinjen, sa obiljem emocija.

Komentara (0)

Nema komentara.

Ostavi svoj komentar